Λίγα Λόγια

Η θάλασσα, η ενιαία υδάτινη μάζα που απλώνεται σε όλη τη Γη, φιλοξενεί χιλιάδες οργανισμούς. Στον υδάτινο κόσμο δεν υπάρχουν σύνορα. Μοναδικός περιορισμός στη μετανάστευση και στην εγκατάσταση των οργανισμών είναι οι δυνατότητές τους, ανάλογα με τη φυσιολογία τους, σε σχέση πάντοτε με τις φυσικοχημικές συνθήκες του νερού. Στον κόσμο αυτό, οι οργανισμοί έχουν υιοθετήσει ποικίλες, συχνά πολύ εξειδικευμένες μεθόδους αυτοπροστασίας, αλλά η δημιουργία ενός ανθεκτικού οχυρού κατοικίας αποτελεί πάντα μια πολύ καλή λύση. Σκώληκες, Καρκινοειδή, Θυσανόποδα και Μαλάκια, όλα κατασκευάζουν από τα πρώτα στάδια της ζωής τους μια κατοικία ή έναν εξωσκελετό για να εγκατασταθούν ή να προστατεύονται μόνιμα όσο ζουν. Καθώς αναπτύσσονται είναι υποχρεωμένα να την επεκτείνουν.

Στην έκθεση «Κοχύλια και Θάλασσα» o επισκέπτης γνωρίζει τα Μαλάκια και την κατοικία τους, τα κοχύλια. Η εντυπωσιακή ποικιλοχρωμία και ποικιλομορφία τους προσέλκυσαν πολύ νωρίς, από την Παλαιολιθική ήδη εποχή, το ενδιαφέρον του ανθρώπου.

Τα κοχύλια κρύβουν πολλά μυστικά που με κατάλληλες γνώσεις και τεχνικές, μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε τις συνεχείς μεταβολές που συμβαίνουν συνεχώς στον πλανήτη μας, εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια. Η μελέτη τους δίνει πολλές πληροφορίες για την εξέλιξη της ζωής, τις παγκόσμιες μεταβολές του κλίματος, τις ηλικίες των διαφόρων γεωλογικών στρωμάτων και τη γεωλογική εξέλιξη της Γης. Για τους λόγους αυτούς θεωρούνται σήμερα ένα από τα καλύτερα επιστημονικά εργαλεία στις παλαιοντολογικές, γεωλογικές, αρχαιολογικές, βιολογικές και περιβαλλοντικές μελέτες.

Ο Δήμος Πόρου και οι χορηγοί φιλοδοξούν να αποτελέσει το Μουσείο τον πυρήνα ενός χώρου που σταδιακά θα ολοκληρωθεί και θα μεγαλώσει, όπως η πρωτοκόγχη του κοχυλιού. Τα παιδιά της περιοχής, οι γονείς τους, αλλά και οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα μπορέσουν να γνωρίσουν τον πανέμορφο, αλλά πολύ ευαίσθητο κόσμο της θάλασσας. H έκθεση αποτελεί πρόσκληση σε όλους μας, να προστατεύσουμε - ο καθένας μας με το δικό του τρόπο - τον κόσμο της θάλασσας και τους θησαυρούς που αυτή αγκαλιάζει. Είναι βέβαιο ότι μόνο μέσα από τη γνώση είναι δυνατή η ευαισθητοποίηση του κοινού και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

/
GreekGerman