Η Γεωλογική Ιστορία Του Πόρου
Ποιές είναι οι παλαιότερες αποδείξεις για ύπαρξη ξηράς στην ευρύτερη περιοχή Πόρου;
Με την παρουσίαση απολιθωμάτων και φωτογραφικού υλικού ο επισκέπτης θα γνωρίσει τα Ιππάρια της Ερμιόνης που έζησαν κατά την διάρκεια του Μειοκαίνου αλλά και τα θηλαστικά που βρίσκονται στις σπηλαιοποθέσεις της περιοχής που σχηματίστηκαν στα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια.
Τα ευρήματα απολιθωμένων χερσαίων θηλαστικών της Ερμιόνης αποτελούν μία από τις πολλές αποδείξεις για την ύπαρξη της Αιγηίδος, δηλαδή της πρώτης ξηράς που δημιουργήθηκε σταδιακά σε περιοχές της Τηθύος στη διάρκεια του Μειοκαίνου. Η Αιγηίδα απλωνόταν από τη σημερινή Μικρά Ασία μέχρι τις ακτές του Ιονίου για διάστημα πολλών εκατομμυρίων χρόνων και κάλυπτε ολόκληρο το Αιγαίο, την Πελοπόννησο και φυσικά τη σημερινή Αργολίδα. Προς νότο έφθανε μέχρι και την Κρήτη.
Ένα από τα απολιθωμένα θηλαστικά της Ερμιόνης είναι το Ιππάριο, μακρινός μετανάστης από τη Βόρειο Αμερική. Τα Ιππάρια έφθασαν στην Ασία πριν από 12.000.000 χρόνια και γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρασία και την Αιγηίδα. Στην περιοχή Ερμιόνης τα Ιππάρια έζησαν στο ανώτερο Μειόκαινο πριν από 5,5-6 εκατομμύρια χρόνια. Στις αρχές του Πλειστοκαίνου, πρίν από 1.800.000 χρόνια, ζούσαν στην Αργολίδα νεότεροι μετανάστες της οικογένειας των Αλόγων, απολιθώματα των οποίων βρίσκουμε στις πλειστοκαινικές αποθέσεις της ευρύτερης περιοχής.
Link για αναπαράσταση Ιππαρίου στο Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς.